Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/3/i/insights/www/wp-content/themes/salient/functions.php on line 3804

Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /home/3/i/insights/www/wp-content/plugins/js_composer_salient/include/classes/core/class-vc-mapper.php on line 72
CMDB i støtet! - Syscomworld
Notice: woocommerce_get_page_id er foreldet siden versjon 3.0! Bruk wc_get_page_id isteden. in /home/3/i/insights/www/wp-includes/functions.php on line 3888

CMDB

Du blir kanskje litt overrasket, men CMDB er i støtet – og mer aktuelt enn noe gang tidligere takket være den fantastiske teknologiske utviklingen vi befinner oss midt oppi. Det er et sus i IT-skogen om dagen som sier at IT-avdelinger har behov for kontroll som aldri før. Dette er en direkte konsekvens av hastigheten den teknologiske utviklingen, og med det alt annet rundt oss, nå har nådd. Jo fortere det går, desto fortere mister man kontroll – og det er der CMDB kommer inn: Kontroll. Oversikt og kontroll!

De som har holdt på med Service Management en stund søker i «kaotiske tider» til det som er kjent. Og CMDB har, som vi har skrevet om før, vært ment som en grunnmur for hele ITSM tankesettet, en bauta for kontroll og oversikt. Det at ting nå går fort for seg tvinger også fram noen beslutninger og tydeliggjør det som egentlig er viktig. Det mener vi er bra! Tidligere har vi hatt inntrykk av at CMDB-prosjekt for det meste var tekniske prosjekter der målet var å få flest mulige CI’s (konfigurasjonsenheter, altså byggeklossene til en tjeneste) og attributter (informasjonsdetaljer per dings man ønsket å lagre informasjon om) på plass i en CMDB. Etter mange år med prøving og feiling ser det nå ut til at kundene våre, programvareprodusenter og også vi som rådgivere har modnet og blitt mer pragmatiske – og godt er det.

Mantraet når det gjelder CMDB er «Start et CMDB prosjekt BARE hvis du vet hva du har tenkt å bruke den til». Vi har flere ganger blitt overrasket over at svaret på hva man ønsker å bruke en CMDB til er både «tja», «nei», og «vet ikke».

Det virker som om IT-verden nå har våknet, og det er stort sett nå gode businesscaser for de av våre kunder som setter ut på denne reisen. Og med en god businesscase ligger også forholdene til rette for å få til et vellykket prosjekt.

CMDB – bredt eller smalt?

Mye taler for en bred tilnærming samtidig som en smal tilnærming heller ikke er feil. Hva betyr dette?

En bred tilnærming betyr at man ønsker å lagre mye data, mange konfigurasjonsenheter og mange detaljer i en CMDB. Dette kan være smart dersom målet – det du skal bruke en CMDB til – er å få en oversikt på hva du har, og hva du driver support på. Effekten av å få denne oversikten vil blant annet være:

 • Du blir i stand til å gjøre et nøyaktig inventory av IT-utstyr
 • Du kan se hva du har bygget av IT-infrastruktur
 • Du kan vurdere om du betaler for mye eller for lite i lisens på ulike programvare/og hardwarekomponenter
 • Du kan se om det er rom for saneringsprosjekter
 • Du får en teknisk tilnærming til CMDB som særlig vil gjøre prosessene Capacity Management, Problem Management og Change Management mer presise med tanke på ytelse, rotårsaksanalyse og impact-analyse.

For å lykkes med en bred tilnærming nytter det ikke å fylle en CMDB manuelt. For å lykkes bruker de fleste kunder ett eller flere Discovery-verktøy. Et godt discovery-verkøy bør være agentløst, altså at du slipper å installere noe på de konfigurasjonsenhetene du skal hente informasjon om. Et slikt verktøy bør også automatisk finne ut hvordan IT-infrastruktur, software og systemer henger sammen, slik at man kan visualisere det et discovery-verktøy finner.

En smal tilnærming betyr å ta ett skritt av gangen. Dette betyr f.eks å ta for seg ett eller bare noen få virksomhetskritiske systemer eller tjenester og få god oversikt over hvordan denne/disse tjenestene er modellert. Dette er en god tilnærming dersom målet er å bygge gode tjenestemodeller for eksempelvis å oppnå:

 • God kostnadskontroll på hva en tjeneste består av
 • Hvilke leverandører er involvert i en tjenesteleveranse
 • Utarbeide SLA’er for en eller flere tjenester
 • Gjøre planleggingen av tilgjengelighet (Availability Management) lettere
 • Igangsette automatiseringsprosjekter/digitaliseringsinitiativer
 • Tjenesteovervåking.

Denne tilnærming krever nok enda mer av organisasjonen med tanke på eierskap, forståelse av forventninger, målsetninger osv.

Best of both worlds

Det er ikke nødvendigvis noen motsetning i disse to tilnærmingene, det kan være forskjellige mennesker og interessenter i en organisasjon som driver de ulike initiativene som krever ulik vinkling. Pass bare på å ikke snuble i beina på hverandre. En moderne CMDB bør ha mulighet for å operere med ulike datasett. Et datasett er en måte å separere data på som gjør at initiativer med ulike målsetninger, data fra ulike kilder kan holdes fra hverandre. Dette vil være smart inntil du har kontroll på begge dimensjonene. Deretter kan du se om du kan «lime sammen» bred og smal tilnærming.

Men som sagt: Fokuser på å få oversikt og kontroll før du går i gang med ditt CMDB prosjekt!

Marius Lien,
Syscom

Marius Lien

About Marius Lien

Marius Lien fra Syscom har mangeårig erfaring fra It og Telecom. Som en av bransjens fremste Service Management rådgivere motiverer han gjennom konkrete og praktiske eksempler i sine workshops og i sitt rådgivningsarbeid. Marius sørger for deltagelse og aktiv læring med god stemning - og høyt tempo!

Har du spørsmål eller ønsker mer informasjon?

Kontakt oss her!

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Ditt spørsmål til oss