Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/3/i/insights/www/wp-content/themes/salient/functions.php on line 3804

Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /home/3/i/insights/www/wp-content/plugins/js_composer_salient/include/classes/core/class-vc-mapper.php on line 72
Hvordan styrke din virksomhet med CMDB i praksis? - Syscomworld
Notice: woocommerce_get_page_id er foreldet siden versjon 3.0! Bruk wc_get_page_id isteden. in /home/3/i/insights/www/wp-includes/functions.php on line 3888

Hvordan styrke din virksomhet med CMDB i praksis?

CMDB i praksis

CMDB i praksis og den digitale revolusjon:
Vi snakker om den digitale fremtid, at kravene til bruk av tid, ressurser og økt kostnadskontroll er større og hardere enn noensinne. Den teknologiske utviklingen har en nådd en fart verden aldri har sett maken til, det snakkes om den «4. industrielle revolusjon», og det med rette.

Den digitale fremtid er NÅ og vi må ta grep og gjøre smarte valg i dag for å være rustet for morgendagen. De som ikke henger med i timen og ikke inntar en foroverlent og proaktiv rolle vil ikke få så mye som et glimt av det tiden vi befinner oss i, og har i vente, faktisk har å by på. Brutalt, men sant. Utfordringene er kanskje mange og komplekse, men med rett innstilling og en konkret plan er mulighetene endeløse.

Er CMDB endelig klar for takeoff eller er konseptet forlengst avleggs – fintet av banen av den digitale fremtiden vi allerede har tatt et steg inn i? Vi mener NEI – se hvorfor!

CMDB i praksis

ITILs grunnmur; «one single source of truth» ved hjelp av en sentral CMDB, er kanskje det ITIL-tiltaket som viste seg vanskeligst å gjennomføre i praksis. Mangler grunnmuren blir det vanskelig å få huset til å stå støtt. La oss ta en titt på CMDB «slik vi kjenner den» og deretter noen spådommer rundt fremtidens CMDB – som vi kaller CMDB i praksis.

Men først, ta et steg til siden og se hvor IT er akkurat nå.
På rekordtid har vår kjære IT-teknologi tatt turen ut av vårt eget datasenter og bort til store drifts-leverandører med mer eller mindre helstøpte løsninger for å drifte, supportere og levere «IT as a service». Det samme har skjedd med kompetansen på IT. Meningen var at forretning kunne være forretning og IT kunne være standardisert slik at vi slapp å tilegne oss så mye mer IT kunnskap som bestiller enn absolutt nødvendig. IT har i dag blitt en Service Broker, mer enn et teknologisk museum, og må forholde seg stadig mer til leverandører, avtaler og forretning fremfor drifting, overvåking og support. Så mye for ITIL’s gamle mantra «Aligning IT to the business needs».

Digitaliseringseksplosjonen


Fremtiden krever digitalisering. Alt og alle skal digitaliseres, prosesser automatiseres, papir skal bort, arbeidskraft effektiviseres. Bankfilialer skal legges ned og erstattes av app’er og selvbetjening. Den digitale fremtiden er NÅ og det er høye krav som for alvor settes til effektivitet og kostnadbesparelser. Tiden er kommet for at CMDB virkelig skal vise sin verdi for forretningen en gang for alle.

Hva betyr, og hva er, fremtiden for for CMDB i praksis og Assetstyring?

Dette vil kjennetegne de neste 3-5 årene:

  • Virksomheter utvikler sin egen software basert på raske, smidige metoder og kjente rammeverk
  • Bruksmønstre endres kontinuerlig, app’ene følger raskt etter
  • IT forsøker å holde følge med streng endringskontroll. Endringskontroll er avgjørende for om de lykkes i å henge med eller ei
  • Fokuset på tjenester øker – det er tjenester kundene faktisk kjøper – kunden er i fokus!
  • Behovet for detaljinnsikt i IT-infrastrukturen for IT-avdelingen blir mindre ettersom IT-infrastruktur kjøpes som en tjeneste
  • Konfigurasjonsstyringen blir mer rettet mot hvilke leverandører man jobber med og mindre mot hvert enkeltkomponent

Hva betyr dette så for deg?

Jo, når din IT-avdeling skal velge en Service Management løsning for fremtiden med en integrert CMDB er dette gode nyheter. Dette betyr en enklere vei til målet da «boksene» du lagrer i din CMDB blir færre. Kartet blir mer oversiktlig. Du trenger ikke å ha hver eneste Cisco-boks i din CMDB, kun den tekniske tjenesten «Network» med en link til hvilken nettverksleverandør du bruker, og en oversikt over det mest grunnleggende. Du kan bevege deg lenger opp i verdikjeden i din CMDB og tenke tjenesteportfolio og økonomi heller enn duppeditter og all verdens attributter på hver enkeltkomponent.

CMDB blir et sted der du jevnlig importerer eller synkroniserer de viktigste detaljene om det du har kjøpt fra dine leverandører. Der finner du selvsagt dine IT-tjenester og forretningstjenester samt informasjon om egne applikasjoner. Konsumentene av informasjon i CMDB er de samme, men også her blir det flere og mer forretningsrettede konsumenter. Ikke bli overrasket om CMDB-informasjon finner veien inn til økonomiavdelingen eller salgsavdelingen. En Key Account Manager er sikkert veldig interessert i oppetiden til en IT-tjeneste, antall feil en kunde har hatt, og hvorvidt siste versjon av programvaren er i bruk. Kanskje CMDB kan være grunnlag for et oppsalg?

La Service Management skape verdi for IT brukere og deres kunder!

Kanskje IT endelig får økonomisk styring og ikke bare teknisk styring? Kanskje du endelig får ressurser til å pleie kunder og underleverandører, jobbe med SLA’er og forretning fremfor tekniske problemer og trettende endringsmøter for å diskutere hvorvidt MS SQL Server 2008 SP2 er kompatibelt med den nyeste versjonen av lønnsystemet ditt eller ei? Skyleverandøren din har jo «latest and greatest» uansett – noe dine utviklere må forholde seg til enten de vil eller ikke.

Service Management skal endelig få lov til å handle om det det hele tiden burde ha handlet om: Skape verdi for brukerne av IT og kundene våre. CMDB i praksis dreier seg altså nå i større grad om forretningsdetaljer og og mindre om rent tekniske detaljer.

CMDB blir mer et sted der mer flyktig og ikke så statisk informasjon samles og kan aksesseres av konsumentene. Her der det viktig å huske på at oppdatert informasjon finnes akkurat nå, Vi skal ikke nødvendigvis kunne spole 3 år tilbake for å se hva tilstanden var da og hvorvidt absolutt alle endringer ble stemplet, godkjent og planlagt i henhold til din prosess for Major Significant Super Serious High Impact Severety Change.

Tiden er moden

De signalene vi nå ser i markedet er ikke til å ta feil av:Tid en er moden for å få til CMDB i praksis. Det er både mulig og helt realistisk. Det har med andre ord blitt enklere å bygge grunnmuren – nå kan huset ditt stå stødig. Modenheten er der og verktøyene for å støtte ITIL’s grunnmurstankegang finnes faktisk. Og de virker!

Marius Lien,
Rådgiver

Syscom AS

Webinarer? – Velkommen til 45 minutters oppdateringer av kunnskap!

Marius Lien

About Marius Lien

Marius Lien fra Syscom har mangeårig erfaring fra It og Telecom. Som en av bransjens fremste Service Management rådgivere motiverer han gjennom konkrete og praktiske eksempler i sine workshops og i sitt rådgivningsarbeid. Marius sørger for deltagelse og aktiv læring med god stemning - og høyt tempo!

Har du spørsmål eller ønsker mer informasjon?

Kontakt oss her!

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Ditt spørsmål til oss