Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/3/i/insights/www/wp-content/themes/salient/functions.php on line 3804

Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /home/3/i/insights/www/wp-content/plugins/js_composer_salient/include/classes/core/class-vc-mapper.php on line 72
Digital hverdag på arbeidsplassen - Syscomworld blogg
Notice: woocommerce_get_page_id er foreldet siden versjon 3.0! Bruk wc_get_page_id isteden. in /home/3/i/insights/www/wp-includes/functions.php on line 3888

Digital hverdag

Har vi en digital hverdag på arbeidsplassen?

En musiker og låtskriver fortalte meg en gang om det han kalte «syltestrikkeffekten».  Med dette mente han at enhver låt bør bygges opp med en sterk spenning slik at når «syltestrikken» til slutt når bristepunktet smeller den tilbake. Dermed får låte et velfortjent – og aller helst overraskende – høydepunkt.

Vi kan trygt si at vår arbeidshverdag har gjennomgått litt av den samme prosessen de siste årene. Syltestrikken i vår bransje har representert en veldig langsom modningsprosess hos mange virksomheter. Vi føler at strikken nå er helt på bristepunktet. For noen har den allerede smelt tilbake, som hos låtskriveren vår. 

Digital hverdag og digital arbeidsplass

Plutselig, og bokstavelig talt helt ut av skyene, har vi fått tjenester som er så enkle å komme i gang med at det gjerne finnes flere private Evernoter, Dropboxer, Todo lister og Google Drives enn det IT-avdelingen klarer å holde styr på. Vårt publikum har raskt blitt såpass godt vant på hjemmebane at IT sliter med å henge med i svingene på hvilke krav brukerne faktisk har til sin nye digitale arbeidshverdag.

Kort fortalt forlanger brukerne en jobbhverdag som ligner på den de er vant til privat – et krav som setter ekstremt høye krav til oss på IT.

Tatt på senga?

Vi kan også fastslå at de fleste IT-avdelinger ikke bare er tatt på senga av den nye hverdagen. De har pådratt seg betydelige strekkmerker i sin higen etter å henge med i den raske utviklingen. Vi tror de verste strekkmerkene har rot i det kulturelle: At mennesker ikke nødvendigvis er så flinke på å samhandle som vi liker å tro.  Og at IT i tillegg sliter med sin kulturarv både når det gjelder repertoar og instrumenter (for å fortsette musikkanalogien).

Utdatert?

Vi snakker selvsagt om måten IT fortsatt tviholder på den tradisjonelle måten å jobbe på, og utdaterte systemer og tjenester.

Noen kamper kan du vinne, andre må du kanskje bare gi opp og heller ”go with the flow”. Vi mener at de populære skytjenestene er en av disse kampene. Så hvordan balansere dette med de virksomhetskritiske tjenestene? Balansere de spesialtilpassede applikasjonene med de lettbeinte, smidige og effektiviserende, digitale skytjenestene vi så raskt har blitt vant til?

Hvordan kan du gjøre IT-avdelingen til helter igjen – «de som reddet dagen»? 

I mange år har vårt refreng vært at mennesker og prosesser må diktere hvilke verktøy du bør ha og ikke omvendt.

Vi synger denne låta fortsatt, men ikke for alle. Det er veldig mange områder som nå vil få betydelig hjelp av gode verktøy, og vi mener det er helt avgjørende for at din IT-avdeling skal kunne tilby digitale løsninger på den digitale arbeidsplassen for virksomheter i 2017. Enkel logikk fra musikkverdenen igjen: Spiller du låtene folk liker, blir det gøy på festen og ingen har vel noengang påstått at «Living on a prayer» er vanskelig å lære seg.

Kontoret i lomma?

Tilbake til vår digitale arbeidsplass er vi allerede godt vant med å ha kontoret vårt i lomma. Dette var det første steget inn i den digitale arbeidsplassen. Mail på mobilen. Vi kommuniserer mer via SMS og Lync via mobilen og nettbrettet, og mange bruker også VPN inn mot «butikken» for å hente ut dokumenter, rapporter eller ha tilgang til enkle applikasjoner.

IT kom igjen litt på hæla og måtte sikre mobilene, laptopene og nettbrettene. Det ble plutselig ikke bare 1, men 3 enheter de skulle ha styr og kontroll på per ansatt i virksomheten. Dette er nå i ferd med å jevne seg ut, og IT har på dette området hodet over vann. Og så kom skytjenestene og de nye, digitale løsningene. IT må med andre ord på nytt tilbake til øvingslokalet.

Hvordan er det på den digitale arbeidsplassen?

Den digitale arbeidsplassen betyr at vi som brukere har alt på ett sted, én arbeidsflate som er tilpasset brukerne og ikke IT. På en digital arbeidsplass er det kombinert sosial samhandling med kjente konsepter fra Facebook, Twitter, Lync, Webshops, Google, kalenderfunksjoner og mye mer.

Du skal ikke behøve å bruke kostbar tid for å finne ut hvor du laster ned lovlige virksomhetsapplikasjoner, hvordan du kan samhandle med kollegaer og kunder, eller hvordan du får hjelp når du trenger å få den hersens printeren på lufta igjen.

Og best av alt, den digitale arbeidsplassen er like enkel å benytte som det du er vant til på hjemmebane. Dette betyr at arbeidsplassen nå er enkel, krever ingen opplæring, gir økt kvalitetsfølelse og IT står igjen som rockestjerna med hylende publikum.

digital hverdag
Løsningen

Syscom har gjennom mange års samarbeid med ServiceNow og BMC Software. Vi har aldri vært så spent og fulle av entusiasme som nå. BMC og ServiceNow har nå digital løsninger som vi er helt trygge på at vil plassere IT-avdelingen helt ytterst på scenekanten og midt i spotlight’en igjen. Og publikum vil stortrives.

De nye løsningene gir sluttbrukerne en hel rekke av ingrediensene de forlanger i en digital hverdag:

 • State of the art Selvbetjening
  Digitale løsninger fra ServiceNow og BMC  tilbyr selvbetjening slik det skal være. Folk er lei av å bla i lange katalog- og kategoristrukturer for å finne fram. I 2015 har folk vent seg til å søke, og man kan gjøre intelligente søk som treffer «alt» du har behov for: Kunnskapsartikler, tjenester, feilmeldinger, dialoger. Det er ingen lange skjemaer å fylle ut – bare skriv, digitale løsninger fra ServiceNow og BMC tar seg av resten. ServiceNow’s løsning er i nettskyen.

 

 • Samhandling
  Med velkjente konsepter fra Facebook, Twitter osv, kan brukere og IT samhandle på tvers og i mange tilfeller kan brukerne hjelpe hverandre uten å involvere dyr ekspertise – såkalt crowdsourcing. Samhandlingsverktøy er også en super motivator for teamspirit. Alle liker å hjelpe og få cred for det! ServiceNow endrer – med dette – rett og slett måten folk jobber på!

 

 • Felles tjenestportal for både interne og eksterne tjenester
  Det spiller ingen rolle om IT leverer gode tjenester hvis brukerne ikke får tak i dem. I digitale løsninger fra ServiceNow og BMC kan brukerne laste ned både interne tjenester/applikasjoner som IT har kontroll på. De kan også gjøre nytte av eksterne tjenester som Dropbox, Evernote, Amazon, 3. parts helpdesker osv. Leverandører kan presentere sine tjenester i samme portal som de interne, og IT kan hente ut rapporter og statistikker over bruk og omfang. Nyttig for alle!

 

 • Tjenester for «Non-IT»
  Selvbetjening og tjenesteportaler er ikke lenger bare et sted for IT tjenester. Den tiden er forbi. Ofte er andre virksomhetsprosesser vel så viktige. HR får en kickstart på sine behov for saksbehandling. Sluttbrukerene kan spørre om hvilke regler som gjelder for feriepenger, avdelingsledere om hvordan man kan onboarde nyansatte, og prosessene bak er automatisert.
 • Lett tilgjengelig kunnskap
  Vi har sagt det før, og vi sier det igjen: Vi finner opp kruttet – igjen og igjen og igjen. Det er ofte mange mennesker involvert i å finne ut av en feilsituasjon selv når det allerede finnes en løsning. Med relevant kunnskap tilgjengelig og med rask søkefunksjonalitet er det ingen grunn til å kaste bort dyrbar tid lenger, men heller gjenbruke kunnskap. 
  Målet er å gjøre brukerne så effektive som mulig i sin digitale arbeidshverdag, slik at de slipper å bruke tid på irritasjon og å vente på supportapparatet.

 

 • Møteromsbooking
  Det er slutt på å lete etter ledige møterom og å lure på hvor de er. Med en felles kalender for møterom og andre fasiliteter er det både lett å se hva som er ledig, hvor de fysisk befinner seg, se hva slags utstyr som finnes på hvert rom og, selvsagt, å booke rom.

 

 • Avtaler med supportapparatet
  Noen ganger er personlig oppmøte det beste. Finn det tidspunktet som passer deg og supportapparatet best. En felles kalender for support gjør det mulig å avtale drop-in for ditt tilfelle. Supportapparatet får da tid til å forberede seg, og du får den oppmerksomheten du fortjener når du først møter opp for å få hjelp.
 • Lokasjonsbevisst selvbetjening
  Med mobile enheter som har GPS, er det enkelt å finne ut brukernes lokasjon. Dette kan være viktig informasjon ved feilsituasjoner. Andre positive effekter med dette er at  brukerne kan lete etter ressurser, rom og utstyr der de befinner seg. Et Google-maps lignende grensesnitt lar deg søke etter samt zoome inn bygninger, rom og ressurser der du er slik at du slipper å kaste bort tid på å søke i irrelevant informasjon – raskeste vei til målet!


Hva gir dette brukerne?

Kort og greit forenkler dette brukernes digitale arbeidshverdag. De får grensesnitt som er intuitive og hvor det er lett å kjenne seg igjen. De kan fokusere på effektivitet, samarbeid og samhandling, enkelhet og kontinuerlig læring fremfor plunder og heft med IT systemer. En svensk undersøkelse fastslo nylig at den nest største stressfaktoren for ansatte i sin arbeidshverdag var «Det forb…. IT-systemet». Med digitale løsninger fra ServiceNow og BMC tar vi et langt skritt bort fra disse frustrasjonene.

 

Hva gir dette IT?

IT kan bruke tid på levere gode virksomhetskritiske tjenester fremfor å resette passord, rette repeterende feil eller for n-te gang forklare hvordan man setter opp mail på mobilen
. IT kan fokusere på å samarbeide med strategisk viktige partnere og å levere reell verdi til virksomheten. IT kan kort og greit få tilbake energien og den velfortjente plassen i søkelyset.

 

Hva gir dette ledelsen?

Ledelsen vil ha «bang for the buck». Don’t bore us – get to the chorus! Med digitale løsninger fra ServiceNow og BMC kommer virksomheten i gang på rekordtid ved å hente ut effekter av den nye digitale hverdagen. Når brukerne sparer tid og er mer effektive sparer virksomheten penger. Dette bør være svært interessant for de fleste ledere.

Til slutt vil vi igjen minne om at det største hinderet for effektiv endring sitter i ditt og mitt hode. Hvis vi kan få til noen raske gevinster som letter den nye arbeidshverdagen vår og i tillegg forenkle læring og samhandling, mener vi bestemt at noen av disse hindrene vil være historie, og at oppblomstring av en positiv samarbeidskultur overraskende raskt vil kunne se dagens lys.

 

Velkommen til din nye digitale arbeidsplass!

Marius Lien og Håvard Richvoldsen,
Syscom AS

 

 

SelvbetjeningHvordan lykkes med selvbetjening?

Last ned whitepaper ved å registrere deg her:

Marius Lien

About Marius Lien

Marius Lien fra Syscom har mangeårig erfaring fra It og Telecom. Som en av bransjens fremste Service Management rådgivere motiverer han gjennom konkrete og praktiske eksempler i sine workshops og i sitt rådgivningsarbeid. Marius sørger for deltagelse og aktiv læring med god stemning - og høyt tempo!

Har du spørsmål eller ønsker mer informasjon?

Kontakt oss her!

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Ditt spørsmål til oss